Nefelejts


Dr. Oláh Zoltán, a Nefelejts B2B, és a bioinformatikai eszköztárral tudományos adatbázisokat építő Acheuron Kft hazai családi vállalkozások tulajdonosa, 16 évig dolgozott az Egyesült Államokban, ahol a tumor-biológiai alapkutatásokat követően 3 találmányát vitte a laborasztaltól a klinikai kipróbálásig (Bench-to-Bedside (B2B)).

31 évesen növényélettani kutatásokból szerezte meg a biológiai tudományok kandidátusa fokozatot a Magyar Tudományos Akadémián, így, mint a legfiatalabb biológus kandidátus mehetett 1988-ban egy ösztöndíjjal az USA National Institutes of Health rák kutató intézetébe. Az itt folyó kutatásai elismeréseként lehetősége nyílt az ösztöndíj lejárta után is tovább folytatni a tudományos munkát, melynek hozománya 3 db USA szabadalom ( Methods of treating chronic pain, Selective ablation of pain-sensing neurons by administration of a vanilloid receptor agonist(1), Selective ablation of pain-sensing neurons by administration of a vanilloid receptor agonist(2)) a fájdalom csillapítás területén.

Dr. Oláh a gyulladásos fájdalom mellett, hazatérése után a ma járványszerűen terjedő úgynevezett plakk-betegségek, mint az Alzheimer- és Parkinson-kór, vagy 2-es típusú cukorbetegség mechanizmusával is foglalkozott. Ezeknek a kórképeknek egyik okozója a steril gyulladás, amelyet épp az aggregációra hajlamos Alzheimer- és Parkinson-kór, vagy a hasnyálmirigy célfehérjéi váltanak ki. Annak ellenére, hogy ezek a szervezet saját fehérjéi, a hibás térszerkezet lerakódást okoz és az immunrendszer idegen betolakodóként azonosítja, majd krónikus gyulladással reagál. Tehát, ha sikerül a hibás térszerkezetet folyamatosan kijavítani, a már meglévőket felbontani, akkor az említett heves immunválasz is elmarad, javulást eredményezve az enyhe és közép-súlyos plakk-betegségben szenvedők állapotában.

Dr. Oláh és Dr. Viskolcz Béla (Miskolci Egyetem) 2006-ban számításos kémiával rájött a plakk-bontás valószínűsíthető molekuláris mechanizmusára, melynek fényében bioinformatikai kutatással feltérképezhetővé vált azon növények sokasága, melyekben fellelhetőek a felismert mechanizmust megvalósító molekulák.

Ennek ismeretében Dr. Oláh kifejlesztett egy, csak porított növényekből álló, plakk-bontó keveréket, melyet eredetileg készételekhez adva, úgynevezett funkcionális élelmiszerek formájában gondolta eljuttatni az emberek tömegeihez. Ez az elképzelés azonban nem bizonyult életképesnek. A kapszulába csomagolt gyógy- és fűszernövényekből összeállított keverék viszont a klinikai kipróbálását is lehetővé teszi, ami azonban még várat magára, elsősorban a gyógyszergyárak által felhajtott magas költségek miatt.

A továbbfejlesztett, vitaminokkal is kiegészített kapszula klinikai kipróbálásának tervét azonban Dr. Oláh nem adta fel, ez a Nefelejts B2B Kft egyik legfontosabb célkitűzése.